Skogsbruk i fjällnära skog : privata markägarnas förutsättningar att bedriva skogsbruk i fjällnära områden - Forssén, Linnea; Linde, Elin (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2017)
Den fjällnära skogen och dess brukande är ett aktuellt ämne i den skogliga debatten. Förutsättningarna för enskilda privata markägare att bedriva skogsbruk kan ifrågasättas då den fjällnära skogen ska erbjuda många funktioner för olika aktörer utanför skogsbruket. Rapporten presenterar en studie om enskilda privata markägares förutsättningar att bedriva skogsbruk i fjällnära områden inom ramen för biologisk mångfald samt hur de ska ersättas vid intrång. Studien är baserad på dokumentstudier, intervjuundersökningar och arealuppskattningar. Resultatet visar att förutsättningarna till skogsbruk i fjällnära skogar begränsas av biologiska, juridiska och ekonomiska förhållanden. Analysen säger att vid rådighetsinskränkningar ska markägare ersättas enligt Miljöbalkens områdesskydd, 31 kapitlet. Om kunskap och intresse för biologisk mångfald ökar hos enskilda privata markägare samt att kommunikationen mellan de olika aktörerna förbättras, ökar möjligheterna till att bevara den biologiska mångfalden i fjällnära områden.