CEH och pyometra hos tik - Wallander, Stina (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Cystisk endometriehyperplasi (CEH) och pyometra är vanligt förekommande sjukdomar hos äldre tikar. CEH är oftast symptomlös och karaktäriseras av cystiskt dilaterade körtlar i uterus endometrium och ökad mucusproduktion. Orsaken har argumenterats i tidigare forskning vara ett onormalt stort svar på progesteronutsöndringen som sker i samband med lutealfasen i tikens brunstcykel. Pyometra är en allvarlig lesion där uterus endometrium är infekterat av bakterier, vilket skapar en produktion av var som kan fylla uterus lumen. Den vanligast förekommande bakterien vid pyometra är Escherichia coli (E. coli) från tikens normalflora. För att uterus ska bli infekterad krävs att den har sänkt immunförsvar.