Återupptäckten av Sveriges landsbygd : utbyggnaden av kollektivtrafiken i Läckeby, Småland - Wahledow, Jonatan (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2018)
Landsbygden. Den är omdebatterad i mångt och mycket. Ska den bevaras? Ska den låtas vara? Denna uppsats är något jag funderat på under hela min studietid på SLU Alnarp. Det jag visste var att den skulle handla om landsbygden och dess utveckling. Detta på grund av att jag tycker att den faller i glömska ganska ofta under min utbildning. Under lång tid visste jag inte riktigt vad den mer skulle handla om än just landsbygdsutveckling. Med lite hjälp från vänner, kurskamrater och min handledare kom arbetet igång. Jag fokuserar på min hembygd. Läckeby utanför Kalmar i Småland. En ort som mår bra men som ser byns centrala delar förbli orörd och oanvänd sedan många år tillbaka. Detta på grund av brist av upprustning. I kombination med detta så finns en gemensam längtan efter en snabb pendlingsmöjlighet in till stan. Detta skapar för invånarna i Läckeby och orter likt den i övriga Sverige känslor av att landsbygden glöms eller prioriteras bort. Jag tog dessa saker i beaktning och väljer att gestalta om denna yta inklusive addera en tågstation till byns mitt. Utöver det så ska landsbygden i stort, både i världen och i Sverige, och dess framtida öde också tas i beaktning.