Tillväxtmönster och kvalitet i trädslagsblandade bestånd på höga boniteter : en fallstudie i Snogeholms landskapslaboratorium - Bergqvist, Erik (SLU/Southern Swedish Forest Research Centre, 2018)
Historiskt har intresset för trädslagsblandningar i Sverige varierat kraftigt och olika positiva fördelar har framhävts under olika tider. På senare tid är den högre artrikedomen i trädslagsblandade bestånd och en möjlighet att delvis bryta granens dominans i södra Sverige ökat intresset för trädslagsblandade bestånd. Ett flertal olika interaktioner som förekommer i blandskogar är svåra att separera från varandra och detta gör försöksupplägg komplicerade och dyra. Ett tidigare ointresse för trädslagsblandade bestånd gör att det idag finns få försök att studera. Framförallt gäller detta på goda boniteter. Snogeholms landskapslaboratorium är ett område med försök som innehåller en rad trädslagsblandningar och ligger på mycket produktiva ståndorter. Försöket anlades 1994 Försöken saknar upprepningar och inga statistiska analyser kunde därför göras. Syftet med det här arbetet var att, med hjälp av landskapslaboratoriet på Snogeholm, studera vilka trädslagsinteraktioner som förekom på goda boniteter. Detta gjordes genom att jämföra hur utvecklingen av höjd, diameter och volym samt kvaliteten i bestånden utvecklats. Till detta ändamål valdes bestånd med gran, bok och vårtbjörk i blandning med varandra ut, där blandningarna jämfördes med sina trädslagsrena motsvarigheter. Även al studerades i blandning med bok och glasbjörk togs även med i jämförelse med vårtbjörk.