Svartpricksjukans betydelse för skalkvalitet i matpotatis - Zandelin, Philip (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2018)
I Sveriges odlas mer än en halv miljon ton matpotatis (Solanum tuberosum) årligen. I takt med att potatisen tvättas och paketeras i allt större utsträckning har kraven på utseende och storlek fått en ökad betydelse. Det har inneburit att skalmissfärgningar fått en ökad betydelse. Svartpricksjuka, orsakad av svampen Colletotrichum coccodes, leder till försämrat utseende på potatisen (skalfinishen) och kan också orsaka viktförluster under lagring vilket ger skrumpna knölar. Symptom på knölarna kan ibland vid skörd ses som små svarta prickar i områden med ljusbruna fläckar, som senare kan övergå i mörkare, tydligare, fläckar. Infektion kan också ge lite gråaktigt utseende under lagring, vilket lätt kan förväxlas med silverskorv (orsakad av Helminthosporium solani).