Perenn odling med jorden i fokus : odling av perenna frukt-, bär- och grönsakskulturer för en alternativ livsmedelsproduktion i svenska klimatzon fyra - Östblom, Sara (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2018)
I arbetet beskrivs inledningsvis jordbearbetningens negativa effekter på våra odlingsmarker. Vidare skildras jordbearbetningens omfattning i annuella odlingssystem jämfört med i perenna odlingssystem. Det konstateras att det totala bearbetningsbehovet är mindre i perenna odlingar, och det motiverar att perenna kulturer står i fokus i resten av arbetet. Med utgångspunkt i en odling av perenna kulturer i svensk klimatzon 4 undersöks sedan möjligheterna att täcka 100 personers dagliga intag av frukt och grönsaker på årsbasis. Storleken på det dagliga intaget grundas i livsmedelsverkets rekommendationer om totalt 500 gram per person och dag. Växtlistor innehållandes totalt 25 olika kulturer med odlingsvärde i zon 4 presenteras i arbetet och ligger till grund för de beräkningar om odlingsareal som följer. En produktion på 18,25 ton frukt och grönsaker beräknas tillräcklig för att täcka de 100 personernas årsbehov. Vid odling av de 25 perenna kulturerna från växtlistan beräknas en odlingsyta på 4,3 hektar vara nödvändig för att producera 18,25 ton.