Jämförelse av tvåmaskinsystem med drivaren Komatsu X19 - Berggren, Petter; Öhrman, Philip (2018)
Det kommersiella skogsbruket använder sig idag nästan uteslutande av tvåmaskinsystem där skördare fäller, kvistar, apterar och sorterar virket till olika högar på marken som därefter plockas upp av skotare vilken fraktar ut virket till bilväg. Systemet är välbeprövat och är inarbetat under årtionden. Tidigare försök till effektivisering har gjorts med en annan typ av system där en drivare sköter hela drivningsprocessen själv, främst vid gallring. Komatsu har utvecklat en ny drivare (X19) som inriktar sig mot slutavverkningar och ligger till grund för studien. Arbetet har gått ut på att med tidsstudier av de två konkurrerande systemen modellera och köra simulationer i ExtendSim. Simulationerna syftar till att ta reda på om, när och isåfall hur bra Komatsu X19 kan konkurrera med nuvarande tvåmaskinsystem.