Uppbyggnadsbeskärning av träd i offentlig miljö - Molin, Sofie (2018)
Under de senaste 30 åren har de urbana träden fått en alltmer betydande roll i stadsrummet. Från att tidigare ha betraktats som ett förskönande inslag i den hårdgjorda staden har studier och forskning även kunnat visa på att träd kan bidra med ett flertal ekosystemtjänster (Silvera Seamans 2013). Förbättringen av luftkvaliteten, reduceringen av värmeöeffekten och minskningen av byggnaders totala energiförbrukning är bara några av de praktiska fördelarna som träden för med sig förutsatt att träden når en hög ålder (McPherson et. al 1997). De urbana träden har även en stor inverkan på städernas upplevda kvalité ur en estetisk, social och miljömässig synvinkel, där de bidrar till en rumslig uppfattning och skapandet av minnesvärda platser (Nowak et. al 2014).