Osteoartrit på häst - Brunstedt, Katarina (SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231), 2010)
Hälta är idag den vanligaste orsaken till att sport- och fritidshästar behöver uppsöka veterinär. Den största andelen av dessa hältor uppkommer på grund av olika problem i hästens synovialleder, som inflammationer eller degeneration av ledbrosket. Felaktig eller för mycket träning liksom olämplig anatomi i leden leder till att ledens strukturer utsätts för onormal stress. Inflammationen börjar oftast i ledvätskan, ledkapseln eller det subkondrala benet. Genom inflammatoriska mediatorer såsom cytokiner sprider sig den inflammatoriska processen till närliggande vävnader. Ledvätskans proteiner, vars funktion är att smörja och upprätthålla näringstillförsel till leden, bryts ner och om inflammationen inte hävs så riskerar brosket att få irreversibla degenerativa skador. Det finns ett par effektiva behandlingar mot osteoartrit. Flera av dessa har tvetydiga studier om deras resultat bakom sig och vissa preparat känner man inte till hela verkningsmekanismen bakom. Förutom behandling krävs en ökad kunskap om hur hästar ska hållas och tränas på ett sätt som i största möjliga mån förebygger att ledproblem uppstår. Studier har visat att naturlig motion från tidig ålder ger en sundare utveckling av ledens strukturer än om hästar hålls instängda i box. Vad som är naturlig, och inte forcerad, motion samt hur vi ska uppnå detta kräver fler och mer omfattande studier. Valacker drabbas i större utsträckning av ledproblem än ston (incidensen är nästan dubbelt så hög för valacker som ston), liksom varmblod drabbas i mycket större utsträckning än andra raser. Är det hästens användningsområde, dess fysiska förutsättningar eller den miljö de vistas i som påverkar uppkomsten av osteoartrit? Mer forskning på området behövs för att kunna besvara dessa frågor.