Kostnadsuppföljning i hästavel : en studie för att identifiera kostnader i hästavel och vilka av dessa som tenderar att glömmas bort i en kostnadsuppföljning - Håkansson, My (SLU/Dept. of People and Society, 2017)
De kalkyler som idag finns att hitta inom ämnet hästavel skiljer sig ifrån varandra. Ämnet diskuteras hett på sociala medier och i branschen. I denna intervjustudie undersöks kalkylerna ställs i relation till vad fackkunniga och verksamma inom området säger. I intervjuer med fem uppfödare identifierar vi både vilka kostnader som faktiskt finns, vilka av dessa som är lätta att glömma och storleken på dessa kostnader. Tydliga trender kan utläsas av uppfödarnas svar och av studien kan man identifiera problematiken av att sätta en schablonkostnad på något som skiljer sig så från uppfödare till uppfödare. I tabellen nedan sammanställs kostnaderna för några av de poster som intervjustudien behandlat och spannet på hur de skiljer sig mellan de fem uppfödarna. I kolumnerna innan vad litteraturstudien har gett för storlek på samma kostnad enligt LRF och Hästsverige. I sista kolumnen kan man tydligt se vilka kostnadsposter som ofta glöms bort av uppfödare på förfrågan om kostnadsuppföljning.