Förtroende i skogliga affärsrelationer : skogsägarens förtroende till virkesköparen beroende av skogsägarens kön - Källman, Agnes (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2017)
I Sverige finns det ungefär 330 000 privata skogsägare och konkurrensen om skogsägarnas virke bland de skogliga aktörerna är stor. Skogsbolagens virkesköpare måste anskaffa virke genom köp av privata skogsägare för att skogsbolagen ska kunna försörja de svenska industrierna med virke. För effektivisera det kan det krävas att det skapas förtroende mellan parterna. Studien baserades på kvalitativa intervjuer med privata skogsägare och studiens syfte var att studera skogsägarnas förtroende för virkesköparen i den skogliga affärsrelationen beroende av om skogsägaren var kvinna eller man samt att studera hur variablerna virkesköparens vilja att kundanpassa, virkesköparens skogliga kompetens och kommunikation mellan parterna påverkade skogsägarens förtroende för virkesköparen i den skogliga affärsrelationen. Studien har gjorts i samarbete med SCA, som vill vara det självklara valet för privata skogsägare. Intervjuernas geografiska område var Norrbottens län och totalt intervjuades fem kvinnor och fem män. Samtliga skogsägare skulle ha genomfört en virkesaffär med SCA mellan januari 2010 - juni 2016 Resultatet visar på att samtliga variabler är viktiga för att skapa förtroende mellan skogsägaren och virkesköparen i den skogliga affärsrelationen. Det finns skillnader i hur virkesköparen bemöter skogsägaren beroende på könet. Det visade också att alla processer formas på något sätt av kön, de är så kallade könade. Fortsatta studier bör göras för att kunna studera detaljer i en större utsträckning och se det från ett organisationsperspektiv. Och inte enbart från virkesköparens bemötande med skogsägaren.