Hur påverkar skogsägares beslut skogens värden? - Backman, Filip (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2017)
Inom dagens skogsbruk använder vi många olika hjälpmedel för att effektivisera och systematisera produktionen av virke samtidigt som de ekologiska värdena och den biologiska mångfalden skall bevaras. Detta har medfört ett behov att kunna simulera och utvärdera de val man önskar genomföra på lång sikt. Syftet med det här arbetet har varit att genom användning av applikationen PlanVis i Heurekasystemet visa på hur en skogsägares skötselstrategier påverkar skogens värden, såväl ekonomiska, ekologiska, sociala och samhälleliga. Studien har inneburit att ett antal skogskötselprogram skapats för att täcka ett brett spektrum av skötselinriktningar. Dessa har sedan applicerats på ett skogslandskap för att sedan kunna utvärdera resultat och konsekvenser av respektive skogskötselstrategi. Resultatet från analyserna har därefter sammanställts i en interaktiv presentation där användaren själv får möjlighet att läsa om de olika skötselstrategierna och välja ett alternativ som motsvarar som användaren är mest intresserad av. Efter att ett val av skötselstrategi har genomförts presenteras resultatposter för skötselstrategin tillsammans med ett referensalternativ och användaren kan därefter göra jämförelser och egna analyser över hur resultatposterna skiljer sig ifrån varandra under analysperiodens utsträckning.