Gröna kyrkorum för barn och unga : en plats att undvika eller söka upp - Lönnback, Sibylla (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2017)
Kyrkans gröna utemiljö utgör en del av våra städers grönstruktur och den bostadsnära naturen. Syftet med studien är att med utgångspunkt i barnets perspektiv undersöka kyrkogårdens hälsofrämjande potential som en plats för återhämtning och som samtidigt kopplas till svenska kyrkans idé, verksamhet och praktik. Studien är baserad på flera olika metoder som förstudie, delstudier, visuellt bildobjekt och kompletterande enkät som stöd under kvalitativa intervjuer. Resultatet visar att barn och unga upplever kyrkans gröna uterum både som en plats att undvika men ibland att söka upp och som framkallar minnen och blandade känslor. Studien visar också att det finns ett tydligt samband mellan vuxnas förhållningssätt kring kyrkogården som miljö och som förstärker barn och ungas upplevelse att döden är närvarande där mer än någon annanstans i samhället. Barn och unga beskriver värden i kyrkans utomhusmiljö som tystnad, respekt och en känsla av kontinuitet i ett föränderligt samhälle som ansågs svåra att uppleva på andra platser. Kyrkogårdens hälsofrämjande potential för barn och unga låg mer i bevarandet och att stärka barn och ungas möjliga användande av kyrkogården som en grön utemiljö med miljöupplevelser där värden som respekt, minnen och känslor kan rymmas.