Sorgeprocessens stöttestenar - Timmerholm, Sara (2017)
Runt om på Sveriges begravningsplatser återlämnas varje år ett stort antal gravstenar och annat gravmaterial. Ytterst en liten del av det återlämnade materialet anses vara bevarandevärt, resterande körs iväg och blir till stenkross. För att minska det växande resursslöseriet i dagens samhälle finns anledning till att återanvända befintliga material. Syftet med detta arbete är att ta fram ett gestaltningsförslag för hur man kan gestalta återanvänt gravmaterial och ge det ny design. Gestaltningsförslaget resulterade i stenar med vatten-, växter- och ljuselement och även i en interaktiv sten där besökare kan skriva hälsningsfraser. Detta är inte enbart tänkt som en estetisk tillgång i begravningsmiljö utan också för att ge stöd till den sörjande. Förslaget utgår från sorgeprocessens olika faser. Koppling mellan sorgeprocessen och den slutliga utformningen är författarens egen tolkning. I arbetet inkluderas en förstudie, intervjuer och platsbesök som slutligen har resulterat i ett gestaltningsförslag. Slutligen diskuteras även resultatet.