Kantzoner, skogsbruk och vattenkvalitet : modellgenererad kantzonsbredd - Henningsson, Björn; Nordin, Per-Olof (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2010)
Kantzoner mot vattendrag är av stor betydelse för att upprätthålla eller förbättra vattenkvaliteten i våra vattendrag. De strandnära zonerna fungerar som reservat i skogen med stor biologisk mångfald. De utgör barriärer för näringsämnen, löst organiskt kol, sediment, kvicksilver och andra miljögifter. Trädens rötter armerar jorden närmast vattendraget och minskar erosion och sedimentation. Syftet med detta arbete har varit att beskriva varför kantzoner bör användas och hur bredden på kantzonen, med hjälp av en modell i ArcMap, kan anpassas efter förhållandena runt vattendraget. För att beskriva varför kantzoner mot vattendrag bör användas samt bredden på dessa utförde vi en litteraturstudie. Den information vi fann under litteratursökningen tillämpas på Krycklanområdet Vindelns kommun, Västerbotten. Kantzonernas bredd anpassades med hjälp av modellen efter erosionsbenägenhet, lutningen i terrängen, sumpskogsförekomst samt vattendragsrang. Skillnaden mellan en fast kantzonsbredd och en varierad var stor. På många platser är en kantzon med fast bredd antingen för smal eller överdrivet bred. Nyckelord: Vattenkvalitet, kantzonsbredd, modell, skogsbruk, avverkning