Kostnader för jordbearbetning och sådd - Hagenvall, Nils; Gunnarsson, Anders (2008)
Syftet med detta examensarbete är att sammanställa maskinkostnader för etableringsmetoderna plöjningsfritt och konventionellt. Vi vill även titta på hur stor kapacitet som behövs på maskinparken för den tänkta gården på 600 ha åker, detta för att hinna etablera grödan inom ett rimligt tidsspektra. Anledningen till att vi valt ett företag på 600 ha är att det är den areal tröskan klarar av att avverka inom rimlig tid. Det medför att vi måste ta en del hänsyn till lägligheten och hur mycket av tiden som är så kallat "tjänligt väder". Vi har använt ett kalkylprogram för att beräkna arbetstid, bränsleförbrukning och maskinkostnad per hektar. I arbetet har vi redovisat hur mycket tid och bränsle man kan spara med ett plöjningsfritt system. Den skillnaden kan på många rena växtolingsgårdar vara en väldigt avgörande orsak vid val av bearbetningsmetod, då det är svårt att få tag på säsongsarbetare och ett ständigt stigande drivmedelspris. Med en tidsbesparing på hela 44% låter det ganska rimligt.