Ur askan i Västmanland - Jackson, Josefin (2017)
Denna uppsats handlar om branden i Västmanland 2014, den största skogsbranden i Sverige sedan 1950-talet. Nästan 14 000 hektar skog drabbades och värdefulla egendomar gick förlorade. I ett varmare klimat väntas brandsäsongen i Sverige fördubblas till uppemot 70 dagar under de kommande decennierna. I denna uppsats undersöker jag hur branden skapat nya ekologiska, ekonomiska och sociala förutsättningar för de lokala aktörer som nyttjar skogen som naturresurs i det drabbade området. Vad kan vi lära oss från hur branden påverkade dem och hur de hanterat dessa förändrade förutsättningar? För att besvara frågeställningen har ett antal boende och företagare i brandområdet intervjuats. Informanternas erfarenheter diskuteras genom att se skogen och de aktörer som nyttjar den i ett människan-i-naturenperspektiv, med ömsesidig återkoppling och påverkan. Uppsatsen bidrar till en diskussion om vår förmåga att hantera förändring, och hur brand påverkar vårt sätt att hantera och förhålla oss till hållbar social, ekologisk och ekonomisk utveckling.