Diagnostisk anestesi i hästens distala framben : faktorer att ha i åtanke - Svensson, Olga (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2017)
Diagnostiska anestesier lagda som infiltration, perineurala eller intraartikulära, är metoder som vanligtvis används i samband med hältutredning på häst. Till hästens distala framben räknas strukturer från karpus och nedåt, inklusive metakarpus, kota, kronben och hov med tillhörande leder och mjukvävnad i form av senor, ligament och muskler. Att ha kunskap om anatomin och strukturer som hör till dessa delar är en väsentlig del i arbetet för att lokalisera ursprunget till smärta vid en hältundersökning. Detta arbete inkluderar anestesier som omfattar vävnaderna runt kotleden och nedåt. Då diagnostiska anestesier används för att lokalisera varifrån smärtan utgår, börjar man vanligtvis bedöva längst distalt på hästens ben för att sedan arbeta sig uppåt och bedöva mer och mer av benet tills hältan minskat eller försvunnit helt. En diagnostisk bedövning kan tala om vart smärtan kommer ifrån men inte vad den orsakas av. Vid en hältutredning går man därför ofta vidare med andra typer av hjälpmedel och eventuell bilddiagnostik innan beslut om behandling. I arbetet beskrivs olika infiltrations- och perineurala anestesier samt intraartikulära injektioner från mitten av skenbenet och nedåt, liksom tekniker för att utföra dem. Hur olika lokalanestetika diffunderar i frisk respektive kadavervävnad, samt vilka olika faktorer som påverkar spridningen har också inkluderats. Genom att ta hänsyn till hur lokalanestetika sprider sig efter en injektion kan denna information vägas samman med anatomi för att underlätta tolkningen av hur hästen svarat på en specifik diagnostisk anestesi. Faktorer som påverkar själva diffusionen har visat sig vara mängd samt typ av lokalanestetika, vävnadens status och tekniken som använts vid injektion. De studier som granskats, visar att det fortfarande finns utrymme för mer forskning. Det är oerhört viktigt för att inom veterinärmedicinen hela tiden göra framsteg och bli bättre på diagnostik av hältor hos hästar.