Utfodringsrelaterade faktorer associerade med magsår hos häst - Bäckström, Camilla (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2017)
Magsår är ett vanligt förekommande problem hos hästar som tränas och tävlas aktivt. Magsår är ulcerationer i magsäcksslemhinnan och uppstår på grund av en obalans mellan utsöndringen av saltsyra och skyddande mucus i magsäcken. Magsår kan uppkomma på grund av flera olika faktorer. Denna uppsats fokuserar på vilka utfodringsrelaterade faktorer som kan ligga bakom bildning av magsår, samt hur magsår kan förebyggas med hjälp av korrekta utfodringsrutiner och lämpliga fodermedel. Fasta har påvisats ha en stor inverkan på bildning av magsår. Hästar utsöndrar kontinuerligt saltsyra i magsäcken och saltsyran buffras normalt sett av saliv och foder. Att utfodra hästar med ojämna intervall sänker pH i magsäcken delvis på grund av avsaknaden av dessa buffertar. En sänkning i magsäckens pH kan leda till att magsäckens slemhinna skadas och magsår bildas. Utfodring med högst sex timmars mellanrum rekommenderas för att undvika bildning av magsår. Val av grovfoder kan påverka risken för uppkomst av magsår olika mycket. Flera studier om inverkan av lusern på magsår har gjorts och de flesta visar att lusern kan motverka uppkomst av magsår jämfört med gräshö. Resultat från studier gjorda på föl skiljer sig något från de med vuxna hästar, då lusernhackelse kan orsaka magsår hos föl på grund av mekanisk skada i magsäcksslemhinnan. Stora mängder stärkelserika kraftfoder och hypertona elektrolytlösningar har påvisats öka förekomsten av magsår, likaså att ha hästarna i hagar utan tillgång till vatten. På marknaden finns flera kommersiella fodertillskott som anges skydda magsäcksslemhinnan från att skadas, men studier på dessa påvisar endast svag eller ingen effekt mot magsårsbildning och vidare evidens är befogad innan rekommendationer om deras användning kan ges. Gastroskopi är för tillfället det enda sättet att diagnosticera magsår. Innan undersökning med gastroskop krävs en period av fasta, vilket medför en risk för både uppkomst av erosioner och förvärring av redan existerande magsår. Själva gastroskopin kan därmed påverka resultatet i studier och patientundersökningar, samt minska hästars välmående. Det finns olika graderingssystem för att utvärdera magsår, men inte något som är standardiserat. För att undvika bildning av magsår är det viktigt att hålla utfodringsintervallen täta och regelbundna samt att ge hästarna konstant tillgång till vatten. Utfodring med kraftfoder innehållande höga halter stärkelse bör undvikas, och istället ersättas med grovfoder för att minska risken för bildning av magsår.