Hur gör man en så hållbar trädgård som möjligt? : i en generell villaträdgård i södra Sverige ur ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv - Nilsson, Alexandra (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2017)
Bekämpningsmedel, psykisk ohälsa, utsläpp, stress, utrotning av arter, fossila bränslen och okunskap är några saker som bidrar till ett ohållbart samhälle. För att motverka detta bör vi ta till vara på naturliga resurser på ett hållbart sätt, sprida kunskap och bygga möjligheter. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Genom att försöka skapa en hållbar trädgård är man som trädgårdsägare ett steg på rätt väg. Under 2015 togs ett politiskt beslut om att anta Agenda 2030 som tar upp 17 globala mål för hållbar utveckling. Ett av dessa mål är bland annat att främja biologisk mångfald och ekosystem och detta ska vara uppfyllt år 2030. Syftet är att undersöka vilka metoder, material och växter som kan bidra till en hållbar privatträdgård inom ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Därav är frågeställningen följande: Vilka metoder, material och växter kan bidra till en så hållbar trädgård som möjligt ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv i en generell villaträdgård i södra Sverige? Detta undersöktes genom en litteraturstudie och genom kontakt med ett företag som heter Natur- och trädgårdsvård som inriktar sig på hållbara trädgårdar. Störst fokus har varit på den ekologiska hållbarheten men även en del av det sociala och ekonomiska. Ännu en avgränsning är att det rör sig om södra Sverige. Arbetet är väldigt brett och tar upp många ämnen så som permakultur, biologisk mångfald, bevattning, jord, gödsel och växter anpassade för olika delar av en hållbar privatträdgård. Det blir därför inte en fördjupning utan grundläggande och sammanfattad fakta om varje ämne. Med tanke på att det är ett brett arbete skulle det kunna gå att utveckla i evigheter eftersom det forskas och tas fram hållbara metoder, material och växter mer och mer i dagens samhälle. Det är alltså väldigt svårt att svara på frågan - hur gör man en så hållbar trädgård som möjligt? Detta arbete är en liten bit på vägen med utvecklingspotential och med många möjliga frågeställningar att ta vidare. För att få en hållbar privatträdgård bör man som trädgårdsägare exempelvis använda sig av permakulturens principer, även att vattna på ett hållbart sätt med regnvatten, gynna biologisk mångfald, använda befintlig jord om möjligt, använda sig av material som är begagnat och biologiskt nedbrytbart, fröså och driva upp egna härdiga växter med flera funktioner, placera växterna i rätt ståndort och säsongsanpassa trädgården för både insekterna och egen skull. Om man tänker efter är allt resultat som framkommer i detta arbete väldigt logiskt och naturligt och de ekologiska, sociala och ekonomiska bitarna går hand i hand.