Skogsinventering med hjälp av stereomatchning av flygbilder tagna från en drönare på enskilda träd nivå - Benjaminson, Simon (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2017)
Upprättandet av skogsbruksplaner har utfört på liknades sätt under flera decennier, dagens utveckling inom drönartekniken kan nu möjligen förändra detta. Målet med denna studie var att undersöka möjligheten att skatta skogliga variabler på avdelningsnivå genom stickprov av träd kombinerat med heltäckande skattningar på enskilda träd nivå från stereomatchade flygbilder tagna med drönare. Studien utfördes med hjälp av flygbilder och inventeringsdata från studieområdet Remningstrop. Resultatet visar att det är möjligt att skatta medelhöjden för ett bestånd med ett medelfel på 13,0 %. Resultatet för medeldiameter och total volym är däremot högre med 17,0 % respektive 28,1 %. Skattningsnoggrannheten skulle sannolikt blivit bättre om fjärranalysdatat för respektive träd kunnat sammanlänkats bättre med motsvarande inventeringsdata, samt om fjärranalysdatat och inventeringsdatat hade varit från samma år. De höga kraven på inventeringsdatat gör att den undersökta metoden kan vara svår att applicera i det operativa skogsbruket. i