Finns det hälsomässiga skillnader mellan A1- och A2- mjölk : vad säger vetenskapen? - Bergman, Mathilda (SLU/Department of Molecular Sciences, 2017)
Mjölk är ett viktigt och energigivande livsmedel och mjölk från olika arter och raser har varierande sammansättning. Av mjölkens proteiner består 80 % av kasein som kan delas in i fyra grupper där β-kasein är den näst största. Det finns 12 olika genetiska varianter av β-kasein där A1 β-kasein och A2 β-kasein är de mest vanliga. De skiljer sig åt genom en aminosyra; histidin i A1 och prolin i A2. Skillnaden gör att det från A1 enzymatiskt kan spjälkas av en bioaktiv peptid i matsmältningen hos människor. Peptiden, beta-kasomorfin-7 (BCM-7), kan binda till opioida receptorer i kroppen och ha olika fysiologiska effekter. För att den hydrolyserade opioiden ska kunna bli aktiv krävs att den ska ta sig över tarmväggen, troligtvis genom passiv transport, och också passera blod-hjärnbarriären för att nå det centrala nervsystemet. De potentiella fysiologiska effekterna påverkar det centrala nervsystemet, och kan orsaka andningsdepression, förvärra symptomen för autism, vara en bidragande faktor till diabetes typ 1 och hjärt-kärlsjukdomar och även påverka tarmrespons och kroniska inflammationer. Studierna som har gjorts har motsägelsefulla resultat vilket visar att kost, hälsa och sjukdom har komplexa samband och det är svårt att dra korrekta slutsatser på grund av förväxlingsfaktorer. Studiedesignerna, deltagarantalet och tidsperioden som studierna genomförs under är ofta kritiserade att vara begränsande. Vetenskapliga studier har dock visat att proteiner i kosten är en potentiell källa för bioaktiva peptider som kan agera med opioidreceptorer i kroppen. Det är även visat att vissa ko-raser har en större andel A2 β-kasein från vilka det inte spjälkas peptider lika lätt. Forskning och studier som hittills har gjorts kan inte utröna om det finns hälsomässiga skillnader mellan A1 och A2 mjölk.