Vegetationsetableringen på ett platsbyggt extensivt grönt tak - Risberg Jönsson, Susanne (2008)
Det platsbyggda extensiva gröna taket på Sparta i Lund anlades i augusti 2006. Taket är det första i Sverige som designats för att integrera ekologiska principer och estetiska värden med varandra. I detta examensarbete är de planterade sedumskotten, pluggplantorna och frösådden på takets tre huvudsektioner inventerade och utvärderade. Vid inventering är stor- och småruteanalysmetoden använd. Utöver de planterade växterna är även de spontanetablerade växterna inventerade. I detta arbete utreds endast fältskiktet, däremot inte bottenskiktets knappt märkbara mosskikt.