Svarte Mosse - Rickardsson, Urban (2009)
Park och Naturförvaltningen i Göteborg har tagit fram en parkplan för Biskopsgården där man pekar på en möjlig utveckling av närområdet runt sjön Svarte Mosse. Mitt mål med detta examensarbete har varit att utifrån en förståelse för de lokala förhållandena utveckla ett program med kriterier för hur området skulle kunna utvecklas samt göra ett förslag på gestaltning. Efterforskningar bland olika källor gav ett generellt svar på vad som är en bra park. Genom att studera statistik, dagstidningar och prata med boende i stadsdelen så konstaterar jag att det karaktäristiska för Norra Biskopsgården är resurssvaghet, trångboddhet, hög otrygghet och en stor andel unga. Detta tror jag sammanfattningsvis gör utemiljön viktigare i så kallade utsatta områden. Jag valde att arbeta med ett grönområde som angränsar till en typ av stadsstruktur som har blivit kraftigt kritiserat för utemiljön. Därför valde jag att göra en bakgrundstudie av modernistiska förorter. Formuleringarna i beskrivningen till stadsplanen för Norra Biskopsgården från 1956 är intressanta att läsa. Den yta mellan husen som planerades för invånarnas "behov och trevnad" upplevs idag inte som tillräckligt definerad enligt bland annat Park och Naturförvaltningens sociotopkartor. Som en del av efterforskningarna kring grönstrukturen i den modernistiska förorten läste jag bland annat om "Stockholmsskolan" och den nya typen av parker som anlades i ett expanderade Stockholm under 1940 och 1950-talet. Jag kopplade denna rörelse till anläggandet av Norra Biskopsgården och "parken" vid Svarte Mosse och menar att det är ett resultat av samma tidsanda. Denna parallell gav mig insikten att dagens brukare av parken vid Svarte Mosse har en helt annan kulturell bakgrund. I intervjuer med invandrare visar jag några av de olika traditioner som finns kring parker och naturanvändande i två länder. För att öka sannolikheten att brukarna i ett område med en hög andel invandrare knyter an till en park anser jag att som landskapsarkitekt bör man vara medveten om dessa skillnader. Programmet för utveckling av närområdet runt Svarte Mosse består av flera delar. Först sammanfattar jag min insamlande fas och ger på så sätt ett sammanhang till utvecklandet av närområdet. Jag sammanställer en problemanalys utifrån brukarnas perspektiv, definierar kriterier och specifika åtgärder. Mitt gestaltningsförslag avser att med ganska små insatser förändra naturparken till en omhändertagen park som kan bli en mötesplats för alla invånarna i Norra Biskopsgården samt visa den tillgången som hela friluftsområdet är.