Skötsel och planteringsråd för perenner i digital form - Therp-Perico, Ingrid (2008)
Som nybliven husägare ställs man inför många nya problem, man har helt plötsligt blivit med trädgård och denna skall fyllas med växter. Sedan skall man komma ihåg vad det man har köpt heter och viktigast av allt hur man får sina dyrt inköpta nya perenner att överleva och helst få tillväxt. Jag fick en idé om hur man kunde lösa problemet och det bästa av allt var att min idé inte fanns förut. Detta examensarbete handlar om ett faktaförberedande arbete för att senare kunna skapa ett modernt och skräddarsytt digitalt redskap till personer som är innehavare av en trädgård och besitter en klen kunskap om perenners ståndort, skötsel och egenskaper. Det är till för dem som önskar hålla sina perenner vid god vigör, med minsta möjliga tankearbete och tid. Denna produkt kan med en viss utbyggnad i framtiden också passa yrkesfolk som ritar och projekterar för den privata sektorn. Examensarbetets uppbyggnad består av följande delar: En undersökande del vilken består i att jag valde tre Garden-centers och intervjuade både personal och kunder för att få fram fakta, frågeställningar och kunskapsnivåer som jag kunde använda av skapandet av mitt digitala program. Jag läste också litteratur om skötsel där jag identifierade olika parametrar som behövs för perenners sunda överlevnad. En databasdel. Där jag använde mig av framkomna parametrar om skötsel av perenner som kopplades och länkades till varandra för en fungerande digital struktur. Det verkar finnas någon ovilja om att fråga om perenners skötsel på plantskolor. Det verkar också finnas någon ovilja om att skriva om perenners skötsel. Det är för mig extermt motiverande att fullfölja min första insikt om att min idé om ett digitalt skötselprogram kan vara ett hjälpande redskap för många oerfarna trädgårdsägare.