En studie om kyrkogårdens utplanteringsväxter - Elin, Dahlgren (SLU/Landscape Management, Design, and Construction (until 121231), 2010)
Med hjälp av en enkät fick förvaltningar runt om i landet svara på frågor gällande växtsortimentet som används för sommarplantering på gravrabatterna. En svarsfrekvens på 90 % gav ett intressant resultat. Genom intervjuer med både kyrkogårdsförvaltningar och producenter av blomsterfrön och plantor, gavs en bredare förståelse för sortimentet. En fråga som ställdes i både enkät och intervjuer var om det fanns något intresse att förnya det utbud som erbjuds idag. En annan fråga handlade om viktiga egenskaper som växten bör ha för att passa på kyrkogården. En tillbakablick till 1940-talet visade att de växter som användes under denna tid återfinns i dagens sortiment. Begonior, silverek och pelargon var vanliga då men är så också i dagens utbud och användning. Större delen av förvaltningarna är intresserade av förnyelse men tycker det är svårt att hitta bra växter som kan jämföras med dagens sortiment. Det krävs större efterfrågan och mer intresse för nyheter från kyrkogårdsförvaltningarna för att producenterna ska bli mer aktiva i att erbjuda något utöver det nuvarande sortimentet. Viktiga egenskaper hos växterna är att de måste vara sjukdomsresistenta, tåliga för många olika lägen samt att de har en lång och intensiv blomning. Isbegonia (Begonia semperflorens) är den mest använda plantan i dagens sortiment och har alla de viktiga egenskaperna som förvaltningarna kräver. Sammanställningen av enkäten kan ge ett stöd till producenternas framtida arbete med växtvalet för kyrkogårdsförvaltningarna. I arbetet ges flera förslag till hur producenterna kan utveckla sig för att öka efterfrågan av nya växter hos kyrkogårdsförvaltningarna. Förvaltningarna själva måste ta sig tid och satsa pengar på att utveckla sitt sortiment. En tredje part som det måste tas hänsyn till vid förnyelse är gravrättsinnehavarna, utan deras intresse av nyheter på gravrabatten blir arbetet svårt. Några nya växter som skulle kunna introduceras i sortimentet är Ptilotus nobilis, Salvia argentea och Sanvitala procumbens. Prydnadsgräs av olika arter är även de intressanta som nyheter i sortimentet då de med fördel kan kombineras med andra växter.