Gårdsslakteri - Andersson, Daniel; Malmqvist, Charlotte (2007)
Eftersom vi har ett eget stort intresse för djurvälfärdsfrågor och produktion av livsmedel med hög kvalitet har vi valt att fördjupa våra kunskaper inom gårdsslakt. I en tid där vi går mot allt färre stora slakterier, som leder till långa transporter för djuren och resulterar i ökad stress och skaderisk, så känns detta extra aktuellt. Vi har därför sammanfattat det vi tycker är viktigast att tänka på för den som går i tankarna att starta ett eget slakteri. Det man bör börjar med är att kontakta kommunen för bygganmälan och söka byggnadslov, där skall man även söka miljötillstånd för sin verksamhet. Därefter vänder man sig till livsmedelsverket med sin verksamhetsbeskrivning och planritning för att få tillstånd att producera livsmedel. Jordbruksverket kontaktas för att få ett produktionsplatsnummer. All slakteriverksamhet är noga reglerad av lagar och förordningar som man hittar på livsmedelsverkets och jordbruksverkets hemsidor. Vid planering av byggnaden är det viktigt att tänka på varu- och personalflöden så att det finns möjlighet att hålla isär oren och ren hantering. Djur, djurkroppar och personal skall utan att korsa varandras vägar kunna gå från oren till ren zon. Slaktlokalens golv, väggar och tak skall vara av ett lätt rengöringsbart material för att motverka smutsansamlingar. I lokalerna är det ofta fuktigt, därför får inte rost- eller rötbenägna material förekomma. Kylanläggningen med kylrum är den kostsammaste delen av slakteriet och det som de flesta underdimensionerar vid byggnationen. Det är viktigt att skilja på lokaler för nedkylning av kroppar och sådana lokaler som lagrar redan kylt kött. Alla djur som ska slaktas måste besiktigas tidigast 24 timmar före slakt, därefter skall slaktkropparna besiktigas inom 24 timmar efter slakt. Vanligast är att distriktsveterinären genomför besiktningarna. Enligt livsmedelslagen skall alla som producerar eller hanterar livsmedel yrkesmässigt upprätta ett egenkontrollprogram för att undvika, begränsa och eliminera de faror som kan uppstå i slakteriet när det gäller föroreningar av alla slag. HACCP är ett egenkontrollprogram där man gör en riskanalys utifrån vissa kritiska kontrollpunkter. Detta program ska alla livsmedelsföretag av industriell karaktär använda sig av. Vår erfarenhet av det här arbetet och de kontakter vi har haft med branschkunniga personer har gett oss uppfattningen att det inte är omöjligt att driva sitt eget gårdsslakteri bara tillräckligt stort intresse finns.