Preventiva metoder för att minska prevalensen av japansk encefalit hos människa i områden med risodlingar - Ljung, Isabel (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2010)
Japansk encefalit (JE) orsakas av Japansk encefalit virus och är en allvarlig myggburen sjukdom med upp till 50 000 humanfall per år. Kliniskt utvecklad sjukdom har en letalitet på runt 25 % och många som överlever drabbas av svåra neurologiska skador. Sjukdomen har en stor geografisk utbredning i Asien och sjukdomsfall ses främst på landsbygden.