Inverkan av årstid för förstagallring på avverkningsskador i contorta och tall - Nolén, Karin (2009)
SCA har idag cirka 280 000 hektar beskogad med contortatall (Pinus contorta Dougl. ex Loud. var. latifolia Engelm). Stora delar av den arealen har kommit in i, eller är på väg in i, gallringsbar ålder. Då få tidigare erfarenheter finns av att gallra contorta enligt skandinaviska förutsättningar krävs kunskapsinhämtning och utprövning av lämpliga tillvägagångssätt. Då contortabestånd nu gallrats i ett fåtal år på SCA: s marker kommer subjektiva uppfattningar om hur gallringen bäst bör gå till eller hur lätt eller svårt det är att gallra contortan. För att få en objektiv uppfattning om detta sker kontinuerligt uppföljningar och undersökningar internt inom SCA.