Kvicksilver i skogsmark - Ingemarsson, Torbjörn; Isaksson, Linda (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2010)
I mer än hälften av Sveriges sjöar innehåller gädda en kvicksilverhalt som övergår Food and Agriculture Organization’s (FAO) rekommendationer. Det kvicksilver som finns lagrat i svensk skogsmark är ett resultat av antropogent nedfall. Studier visar att kvicksilver utlakas vid skogsbruksåtgärder på hela skogsmarken som en följd av förhöjd rörlighet av dissolved organic carbon (DOC). En ökad metylering av kvicksilver sker vid vattenmättade, syrefattiga förhållanden där det finns tillgång till organiskt material. Syftet med den här rapporten var att identifiera områden känsliga för kvicksilverutlakning. Samt undersöka hur slutavverkning kan genomföras för att minimera utlakningen av kvicksilver. Studierna har gjorts utifrån området Krycklan i Västerbottens län och resultaten har tagits fram med hjälp av Geografiska informationssystem. Utifrån dagens kunskapsläge har ”hotspots” för metylering vid torvmark, sumpskog, bäcknära zoner och sjökanter samt högt flöde tagits fram som känsliga områden. Resultaten visar på hur olika känslighetstyper är fragmenterade över landskapet. 27 % av området Krycklan har visat sig känsligt för kvicksilverutlakning utifrån antaganden. Vid planering av skogsbruksåtgärder bör det tas extra hänsyn i dessa områden för att undvika körskador och ingen slutavverkning bör förekomma. Vid avsättning och anpassade åtgärder minskar nuvärdet för Krycklan med 0,5 % och volymuttaget med 9,7 %. Det är svårt att veta om det går att dra några generella slutsatser av resultaten eftersom det finns få studier på området som kan jämföras med våra resultat.