Behandling av utsäde : litteraturstudie samt försök med dragerat rapsutsäde för fördröjd groning - Wigh, Lisa (SLU/Dept. of Crop Production Ecology, 2008)
Fröbehandling kan ha olika syften t.ex. växtskydd, storleksförändring, förbättrad groning, mikronäring och fördröjd groning. Behandlingen utförs oftast för att uppnå en säkrare odling med hög skörd och god kvalitet. För detta krävs en god start med snabb, jämn och fullständig groning. Fördröjd groning av raps är en del av fröbehandlingen som skulle kunna gynna jordbrukaren och miljön genom minskat antal jordbearbetningar. Målet med behandlingen är att höstrapsfrön skall kunna sås på våren men inte gro förrän till hösten, alltså att förhindra groning av fröna under några månader, s.k. reläodling. När den andra grödan skördas är målet att rapsen skall gro och tillväxa för skörd nästkommande år.