Att stärka identitet - Axberg, Saga (2017)
Järvalyftet i Stockholm är en utvecklingssatsning för att förbättra levnadsvillkoren i stadsdelarna kring Järvafältet. I Vision Järva 2030 uttrycks bland annat att stadsmiljön i området ska förbätt-ras, samt att områdenas identitet ska stärkas. Ten-staterrassen är ett projekt inom satsningen som innebär byggandet av bostäder ovanpå en över-däckning av motorvägen norr om Tensta. Syftet med det här arbetet är att, med Tenstater-rassen som exempel, undersöka hur landskapsar-kitekter arbetar med platsidentitet. Frågan som arbetet sökt svar på är hur de landskapsarkitekter som arbetat med Tenstaterrassens offentliga ytor ser på identitet kopplat till plats, och hur deras synsätt visar sig i gestaltningen. Metoden som används i studien är kvalitativa in-tervjuer med landskapsarkitekter och planerare som arbetar med projektet. Dessutom studeras själva förslagshandlingen för Tenstaterrassen. Främst används forskning om plats och identitet inom urbansociologi och kulturgeografi i stu-dien. Utifrån teorin utvecklas ett antal identitets-skapande aspekter som används för analysen av materialet. Studien visar att landskapsarkitekternas tolkning av identitet handlat om att se den sociala poten-tialen i sitt arbete. De har genom en platspecifik gestaltning av Tenstaterrassen velat stärka männ-iskors känslor av tillhörighet på platsen. Studien visar också att tolkningen skiljt sig från hur deras beställare sett på platsidentitet.