Hur gröna tak och gatuträd påverkar luftkvalitet i staden - Åström, Linnéa (2017)
Syftet med examensarbetet har varit att studera om gröna tak och gatuträd kan påverka luftkvaliteten i urbana miljöer. Resultatet från litteraturstudien visar ett samband mellan luftkvalitet och vegetation, där både gatuträd och gröna tak i urbana miljöer ingår. I gaturum är trafiken en stor utsläppskälla och bidragande faktor till ökade koncentrationer av luftföroreningar. Det är främst kvävedioxid, partiklar och marknära ozon som resulterar i skadliga nivåer. Vegetation i stadsmiljö kan ha både positiv och negativ inverkan på luftkvalitet. Fördelen med att införa mer grönt i urbana miljöer är dess egenskaper som gör att partiklar deponerar på vegetationsytan. När partiklar deponerar på vegetationen minskar partikelhalten i atmosfären. Nackdelen är när träd i gaturum begränsar vinden genom att vara ett hinder för luftflödet. Det är problematiskt att plantera träd i urbana miljöer där det redan är trånga och hårdgjorda utrymmen. Tak utgör upp mot halva stadens hårdgjorda ytor, ett alternativ är att anlägga gröna tak för att få in mer grönt i staden. Gröna tak hindrar inte luftflödet och bidrar till ökad deposition av luftföroreningar i urbana miljöer. Slutligen krävs planering redan vid projektering för att undvika höga koncentrationer av partiklar i gaturum. Gröna tak kan anläggas i syftet att öka depositionsytor i staden och bidra med luftflöde i gaturum. Intensiva gröna tak anläggs med fördel nära en stark källa medan extensiva gröna tak anläggs i syftet att minska bakgrundsluften av partiklar.