Blood pressure in the Cavalier King Charles spaniel - Franzen, Anna (SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231), 2007)
Blodtryck kontrollerar blodflöde till kroppens organ och dess bibehållande är därför en av kroppens viktigaste funktioner. Blodtryck är ett resultat av hjärtminutvolym och total perifer resistens. Vid mitralisendokardos sker en förlust av slagvolym, och därmed hjärtminutvolym, för vilket kompensatoriska mekanismer sätts in. Veterinary Blood Pressure Society rekommenderar regelbunden kontroll av blodtryck hos hundar med hjärtsjukdom men trots detta utförs kontroller sällan. Cavalier king charles spaniel rasen har en hög prevalens av mitralisendokardos och syftet med studien var att dels beräkna referensvärden för normalt blodtryck, dels undersöka effekten på blodtrycket av ökande mitralisinsufficiens.