Ömsesidig hänsyn : en studie av shared space på Östra Ågatan i Uppsala - Stålnacke, Elias (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2017)
Shared space är ett alternativ till de trafikseparerade vägar vi oftast ser i dagens städer. Genom att ta bort traditionella reglerande element som trottoarkanter, hastighetsbestämmelser och trafikljus från gaturummet måste människor som rör sig i det förlita sig mer på samspelet mellan varandra, oavsett vilket färdmedel de väljer. När litteratur i ämnet studeras kan svagheter och problem identifieras relativt snabbt. Det handlar främst om bristande säkerhet och tillgänglighet vid shared space. Denna uppsats utreder vad som kan göras i gestaltningen för att motverka detta. Lösningarna testas och appliceras i en serie gestaltningsprinciper för en del av Östra Ågatan i Uppsala, för att undersöka hur denna skulle kunna göras om enligt teorierna kring shared space. Arbetet inleds med en presentation av olika referensprojekt där shared space har tillämpats i Sverige. I samband med detta diskuteras framgångs- eller problemfaktorer för huruvida de olika projekten har nått framgång eller inte. Därefter presenteras en platsstudie av gatusektionen längs Östra Ågatan som utreder vad som behöver förändras i gaturummet för att kunna införa shared space på platsen. Slutligen presenteras gestaltningsprinciper för platsens omdaning enligt shared space, som utarbetats med inspiration från referensprojekten.