Den kompakta staden : täthetsidealets framställning i Dagens Nyheter 2009-2016 - Reppen, Adrian; Näsman, Frida (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2017)
Täthet är idag ett rådande stadsplaneringsideal. Dock uttrycker både yrkesverksamma och forskare att begreppet präglas av en rad otydligheter. Arbetet ämnar analysera och diskutera begreppet täthet. 16 artiklar från Dagens Nyheter, publicerade mellan 2009–2016 med koppling till idealet, ligger till grund för undersökningen. Att arbetet avgränsas till den debatt som förekommer i Dagens Nyheter motiveras dels med att begreppets otydlighet anses vara särskilt tydligt i dagstidning som medium, dels att ämnet behandlas i större utsträckning i Dagens Nyheter än liknande dagstidningar. Det sistnämnda innebär ett bredare underlag, vilket bidrar till en klarare bild av de kontexter som begreppet förekommer i. Artiklarna granskades och kategoriserades i enlighet med metoden kvalitativ innehållsanalys, vilket resulterade i tre huvudkategorier, eller kontexter, och en rad underkategorier. Av kategorierna som presenteras i resultatet framgår det att hållbarhet, stadsliv och mått på täthet är de perspektiv som täthet främst diskuteras utifrån.