Genusperspektiv på stadsplanering - Bodelius, Stina (2010)
Möjligheterna till att uppnå ett jämställt samhälle är beroende av våra fysiska miljöer. Utformningen av transportsystemet, användningen av rum och representationer i staden är alla en produkt av hur vi upplever samhället och hur vi väljer att återskapa det. Genom att titta på stadens uppbyggnad kan vi se de mönster och maktstrukturer som påverkar möjligheten till jämställdhet. Vi kan också försöka skapa de verktyg som behövs för att uppnå det. Denna uppsats är en analys av hur regeringens allmänna jämställdhetspolitiska mål kan sättas i relation till stadsplanering. Jämställdhetsmålen innebär kortfattat att kvinnor och män ska ha lika makt och möjlighet till beslutsfattande, jämställd ekonomi, jämn fördelning av hushållsarbetet, och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Stadsplaneringens påverkan på jämställdheten har i huvudsak att göra med att man delar upp staden i motsatspar såsom privat och offentligt, kvinnligt och manligt, offer och förövare. Genom använda ett genusperspektiv för luckra upp dessa begrepp har vi möjligheten att synliggöra kvinnors erfarenheter och närma oss jämställdhetsmålen.