Lövgångens historia och framtid : en studie av Skabersjös och Varms Gunnarstorps lövgångar - Vinkka, Patricia (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2006)
Lövgången var ett vanligt element i trädgården under renässansen, och den var mer använd här i Sverige än i övriga Europa. Lövgången blev troligtvis mer använd i Sverige på grund av att det kallare klimatet inte kunnat erbjuda samma blomsterprakt året om vilket gjorde att man istället arbetade med mer stabila element. Några utav dessa lövgångar finns bevarade än idag och är nu mer än 250 år gamla. Två av dessa finns på Vrams Gunnarstorps och Skabersjös gods i Skåne.