Vårdprogram för Österby bruks köksträdgård - Carlborg, Annika (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2004)
Detta examensarbete är ett vårdprogram över Österby bruks köksträdgård. Österby bruk är beläget i norra Uppland cirka fem mil norr om Uppsala. Redan på 1500-talet började järnindustri växa fram på Österby. Österbys järnindustri kom att pågå fram till nedläggningen av Österbyverkan 1983. Dagens köksträdgård tillkom i och med den omgestaltning av hela herrgårdsanläggningen som startade på mitten av 1700-talet. Sedan dess har ingen omgestaltning skett. Carl Hårleman var upphovsman till den plan som låg till grund för parkanläggningen. Vem som fastställde köksträdgårdens utseende är inte fastlagt, det kan vara Hårleman likväl som trädgårdsmästaren. Idag är delar av Österby bruk ett byggnadsminne, där herrgården, parken och köksträdgården ingår. Köksträdgården och dess byggnader är mycket nedgångna, trots detta finns många värden i köksträdgården. Österby bruks köksträdgård har idag fortfarande kvar sin övergripande struktur som bland annat gett upphov till ett ypperligt mikroklimat att odla i. Det är 1700-talet som är tydligast representerat i dagens köksträdgård. Det arkitekturhistoriska sammanhanget med parken och bruksanläggningen är också från detta århundrade. Köksträdgårdens byggnader, mestadels förfallna, härstammar från olika århundraden och berättar om de specifika odlingstekniker man använde under respektive tidsepok. I köksträdgården har man kontinuerligt odlat fram till och med 1976. Detta faktum ger upphov till tanken att odlandet borde stå i fokus. Man borde sträva efter att levandegöra de tre århundraden då man kontinuerligt odlade på platsen. Den ursprungliga gestaltningen har varit en förutsättning för odlandet och kommer åter vara det då köksträdgården på nytt brukas. Sammanhanget med 1700-talets park och herrgård förstärks och vi förstår varför köksträdgården placerats på den yta där den ännu idag är belägen. En köksträdgård där man återigen odlar ger också plats för rekreativa värden och bidrar till möjligheten att uppleva sinnliga värden. Odlandet och avkastningen är det primära i en köksträdgård och härmed finns chansen att placera odlandet i fokus. En annan viktig del är att göra köksträdgården tillgänglig och förståelig för besökare. För att kunna levandegöra köksträdgårdens historia, visa på det viktiga sambandet med resten av anläggningen och bidra till att föra fram information till besökaren, bör en vårdplan upprättas. Dessutom bör anläggningen studeras och dokumenteras av en fackman, inom byggnadsvården.