Rötskador i helikoptertoppade granar invid kraftledningsgator i södra Sverige - Björnehall, Joakim (SLU/Southern Swedish Forest Research Centre, 2008)
I och med förändringarna i ellagen och den nya el-förordningen (2006:1138) måste alla ledningar över 25 kV samt ledningar med regionskaraktär göras trädsäkra. Ett alternativ till konventionell stämpling och avverkning av de farliga kantträden är att använda sig av toppkapning med helikopter. Syftet med studien var att undersöka och bedöma riskerna med rötskador i helikoptertoppade granar invid kraftledningsgator i södra Sverige. Data insamlades från träd i kraftledningsgator som toppats under olika år och årstid. Totalt 75,7 % av granarna i studien var missfärgade varav 10,3 % var infekterade med rotticka. Rötans spridningshastighet minskade över tiden och var i medel efter fem år 19,5 cm per vegetationsperiod och år. Under fem år hade missfärgningen i medel spridit sig 97,4 cm med en variation på 10 cm till 340 cm. Tillväxtnedsättningen efter toppning innebar en minskning av medelårsringsbredden 0,5 mm per år. Riskerna med rötskador och helikoptertoppning är relativt små, speciellt om man avverkar de toppade träden inom rimlig tid efter ingreppet. Troligtvis blir även rötskadornas omfattning mindre om åtgärden utförs under sommaren istället för på vintern.