Tryckfördelning under nötkreaturs klövar på betongspaltgolv : inverkan av stavbredd och spaltvidd - Johansson, Karl-Henrik (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2002)
Dränerande golv i form av spaltgolv är en utbredd golvtyp på gångytor i liggbåsstall för nötkreatur i såväl Sverige som övriga Europa. Ett väl fungerande spaltgolv blir ofta torrare och därigenom mindre halkigt än ett helt golv med motsvarande struktur. Hos ett spaltgolv är alltid spaltöppningens bredd en kompromiss mellan å ena sidan kravet på god genomsläpplighet för gödsel och urin och å andra sidan kravet att djuren inte får skadas på grund av att klövarna trampar igenom eller fastnar i golvet. Spaltgolvets stav skall samtidigt ha en viss bredd för att ge tillräckligt stöd under klöven och därmed minska anliggningstrycket, medan dräneringen förbättras då staven görs smalare och spaltens andel av golvarean blir högre.