Amkosystem i mjölkkobesättningar : byggnadslösningar och erfarenheter - Norrbom, Stina (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2001)
Allt fler mjölkproducenter börjar använda sig av amkor till sina kalvar. En betydande orsak till detta är det ökande antalet producenter som är medlemmar i KRAV och KRAVs regler om helmjölk till kalvar och naturligt beteende. Även konventionella gårdar börjar använda sig av systemet. Det finns flera etiska och ekonomiska fördelar med amkor i mjölkbesättningar. De etiska fördelarna är att kalvarna är friska, att de kan utöva sitt normala beteende och utveckla sitt sociala beteende med både kor och kalvar, samt att kalvarna får sitt sugbehov tillfredsställt. Ekonomiska fördelar kan uppnås genom att kalvarna är friska och har en god tillväxt, kor med hög cellhalt kan efter en tid med kalvarna sänka cellhalten och återgå i produktionen, utslagskor kan utnyttjas och systemet ger minskad tid för att sköta kalvarna. Dessutom slipper man köpa mjölkpulver eller investera i en kalvamma.