Tids- och arbetsstudier i stora mjölkningsstallar - Jakobsson, Johan (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2000)
Antalet kor per besättning kommer att öka från nuvarande 32 kor i genomsnitt (år 2000) till betydligt högre om man ser till vilka stallar som förprövas idag. Många gårdar kommer därmed att förändras från att drives som familjejordbruk till lantbruksföretag. Denna förändring innebär att mjölkföretagen behöver ha fler anställda och det blir då viktigt att ha rationella mjölkningsstall för att begränsa produktionskostnaderna. Samtidigt måste arbetsmiljön vara ergonomisk och trevlig. Denna studie syftar till att ge underlag för val av de idag tillgängliga alternativen av mjölkningsutrustning för större besättningar. Studien är indelad i två delar; en litteraturstudie och en praktisk studie. Den praktiska studien har gjorts på femton gårdar i Sverige, Danmark och Holland representerande 6 fiskbensstallar, 5 parallellstallar och 4 karusellstallar. Antalet mjölkade kor varierade mellan 85 och 254. Tids- och arbetsstudier genomfördes på morgon- och kvällsmjölkning under en och samma dag. Den försöksutrustning som användes i den praktiska studien var en datalogger som mäter kontinuerlig tid (PASS).