Ljuddämpning av ventilationsfläktar i djurstallar - Dreber, Martin (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2000)
Den dominerande kontinuerliga bullerkällan i djurstallar uppkommer från ventilationsfläktar. Eftersom det är bevisat att buller bidrar till stress hos djur och människor restes krav under 1970-talet på högsta tillåtna ljudnivåer för djurstallar. Gränsen för mekaniskt alstrat buller får enligt djurskyddsföreskrifterna endast tillfälligtvis överstiga 65 dBA i djurens närområde. Gränsvärdet tar ingen hänsyn till hur djur uppfattar ljud vid olika frekvenser. En grundton kan urskiljas från ljudet av ventilationsfläktar som beror av fläktens varvtal och antalet skovlar. Bullret utanför grundtonens frekvensområde orsakas av turbulensbildning i luftströmmen. Fläktens totala ljudeffektnivå ökar med luftflödet där experimentella mätningar har visat att ljudeffekten är proportionell mot femte potensen av luftens strömningshastighet. Ventilationssystem utgör en egen kategori inom akustiken. Ljudet leds via kanalsystemet från källa till mottagarrum där de stora förändringarna av ljudet sker i delar som kanalböjar, kanalmynningar och ljuddämpare. Installation av ljuddämpare är ett enkelt och effektivt sätt att minska fläktbuller i djurstallar.