Dagvattenhantering i ett föränderligt klimat : metod, teori och tillämpning - Ivarsson, Angelica; Wendel, Felicia (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2017)
Uppvärmningen av klimatet leder till växlande perioder av torka och översvämningar (Kjellström, 2013). En global ökning på 2 grader skulle i Sverige innebära en ökning på 1-2 grader under sommaren och 2-5 grader under vintern, vilket motsvarar det dubbla (WWF, 2017). Många städer i Sverige består till stora delar av hårdgjorda ytor. Detta i kombination med tät bebyggelse skapar en mindre hållbar miljö mot de klimatförändringar som väntas (Boverket, 2010). Temperaturen inne i staden skiljer sig mot landsbygdens och den så kallade värmeö-effekten kan innebära en ökning på 1-3 °C (Sjöman & Slagstedt, 2015). Den ökade mängden nederbörd och stigande vattennivåer påverkar de konventionella systemen negativt (Svenskt vatten, 2016). Vilket utmanar hanteringen av dagvatten, som till en följd av de framtida utmaningarna kräver åtskillig planering (Boverket, 2010). Genom inspiration från litteratur-, fall- och fältstudie presenteras förslag på omgestaltningar av urbana platser i Lund. Fältstudien har genomförts i Murcia, Spanien och fallstudien behandlar ett nuvarande projekt i Kina för att få fler synvinklar till de illustrationer som skapats. Förslagen visar på hur den befintliga miljön med hjälp av öppna dagvattensystem kan bli mer hållbara och hur dagvattenproblemen kan tacklas. De digitala och visuella förslag som visas upp jämförs för att visa på hur stor effekt de olika lösningarna ger. Resultatet visar på att det finns goda möjligheter att skapa hållbara urbana miljöer. Genom omgestaltning kan dessa utifrån flertalet aspekter bli mer eller mindre hållbara. De förslag som presenteras i resultatdelen visar exempel på olika grad hållbarhet som kan uppnås vid tillförandet av grön infrastruktur i hårdgjorda ytor. Klimatförändringarnas konsekvenser som skyfall med dess höga avrinningskapacitet i städerna visar på att kunna reduceras avsevärt.