Virala orsaker till abort hos hund - Salomonsson, Sandra (2010)
Virala orsaker till reproduktionsstörningar så som abort, resorption av foster och dödfödda valpar är hos hundar ofullständigt kartlagda. Herpesvirus är det agens som har studerats mest och är även ett välkänt abortagens på andra djurslag, däribland häst. Hundens herpesvirus (CHV-1) orsakar hos vuxna individer i regel endast milda respiratoriska symptom. Hos dräktiga djur kan viruset ge upphov till förlust av valpar och även orsaka en kraftig och dödlig infektion hos neonatala valpar. Precis som många andra herpesvirus kan CHV-1 ge upphov till en latent infektion som kan reaktiveras vid stress. CHV-1 är vanligt förekommande i hundpopulationer i Europa och det finns idag vaccin tillgängligt. Det är då främst riskindivider och kennlar med problem där vaccination av tiken under dräktigheten ger valparna skydd via antikroppar i kolostrum.