Rotsjukdomar på tomat - Moritz, Stina (2017)
Jordburna växtpatogener kan orsaka stora skörd- och kvalitetsförluster i växthusproduktion. Korkrot orsakat av Pyrenochaeta lycopersici och fusarium rot- och stambasröta orsakat av Fusarium oxysporum f.sp. radicis- lycopersici (Forl) är de viktigaste rotsjukdomarna på tomat. Korkrot och fusarium rot- och stambasröta förekommer i ekologisk växthus- odling där samma jord har använts under en längre tid. Det leder till att växtpatogena svampar uppförökas under tid. En ytterligare orsak som leder till en ökning av de växtpatogena populationerna i jorden är den korta eller obefintliga växtföljden i växthus. Denna litteraturstudie sammanställer information om växtskyddsåtgärder som begränsar rotsjukdomar och hur dessa åtgärder fungerar i ett ekologiskt odlingssystem i växthus. Vetenskapliga artiklar har använts för framtagning av information om orsakande patogener och om olika växtskyddsåtgärder samt hur de olika växtskyddsåtgärderna påverkar Pyrenochaeta lycopersici och Forl. Information angående vilka växtskyddsåtgärder som kan rekom- menderas i dagsläget kommer ifrån Jordbruksverket och muntlig kommuni- kation med en rådgivare inom ekologisk produktion. Pyrenochaeta lycopersici är en svag konkurrent mot andra mikrober. P. lycopersici angriper levande rötter och överlever senare på döda rötter som mikrosklerotier. När mikrosklerotierna gror produceras mycel som penetre- rar tomatrotens epidermis och bruna korkliknande förtjockningar uppstår på rötterna. Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici (Forl) angriper tomatplantan genom naturliga öppningar och rotsår och det uppstår en brunfärgad röta i rot- och stambas. Symptom som Forl orsakar på tomatplanta är förutom röta på stam och rötter, ett reducerat och försvagat rotsystem, vissnesymptom, försämrad tillväxt, gulnande vävnad och missfärgning av ledningsvävnaden. Kraftiga angrepp kan leda till att tomatplantan vissnar helt eller till en för- sämring av tomatkvalitén. Forl är en jordlevande patogen som även kan spridas med luft och vatten. Växtskyddsåtgärder som hämmar både korkrot och fusarium rot- och stam- basröta är ympning av ädelsorter av tomat på motståndskraftiga grundstam- mar, tillförsel av kompost och bioångning med hjälp av Brassica juncea. Kompostering har en hämmande effekt på Forl men inte på P. lycopersici. Vissa biologiska preparat av antagonistiska mikroorganismer kan ha en häm- mande effekt på korkrot och fusarium rot- och stambasröta men det behövs fortsatt utveckling av produkter med förbättrade formuleringar för att prepa- raten ska bli mer effektiva. Även arbuskulär mykorrhiza har en hämmande effekt på fusarium rot- och stambasröta. Rotsjukdomar bekämpas effektivt när flera växtskyddsåtgärder kombineras. Förslag på fortsatta studier är studier av kombinationer av olika växtskydds- åtgärder för bekämpning av korkrot och fusarium rot - och stambastöra.