Rekreation i trädbeklädd våtmark - Frogsjö, Frida; Hellström, Julia (2017)
I denna kandidatuppsats studeras hur man från ett landskapsarkitektoniskt perspektiv kan gestalta för rekreation på en ekologiskt värdefull plats. Syftet är att visa hur en ekologiskt värdefull trädbeklädd våtmark kan kombineras med rekreation. Arbetet appliceras på en plats i Mellansverige och presenteras som ett gestaltningsprogram samt en visualisering av detta. Det finns idag en efterfrågan på att återge landskapet ekologiskt värdefulla miljöer, så som trädbeklädd våtmark, för att utföra olika ekosystemtjänster. Till dessa hör bland annat rekreation, vattenrening samt synliggörandet av biologisk mångfald som bidrar till att öka människors förståelse för de värden naturen har. Uppsatsen behandlar en idé – Rekreation i trädbeklädd våtmark – vilken testas på en idag oanvänd plats längs Veddestabäcken i Ormbacka i Stockholms län. Då platsen är en lågpunkt i landskapet och förhållandevis blöt, på grund av ett högt grundvattenstånd och dess närhet till Veddestabäcken, är den olämplig för bebyggelse. Det finns dock potential att anlägga en trädbeklädd våtmark här för att utföra en rad olika ekosystemtjänster i området. I samband med att Veddestabäcken restaureras för att återskapa dess ursprungliga meandrande form ska det också byggas ett nytt bostadsområde i Ormbacka. På grund av detta finns ett behov av att utarbeta lösningar på hur platsen skulle kunna rymma både ekologi, vattenrening och rekreation. Det här arbetet är uppdelat i två delar, förstudie samt idé och visualisering. I förstudien kombineras information från litteraturen med intervjuer av sakkunniga inom ämnet för att identifiera viktiga aspekter inom ekologi och rekreation som är specifika för en trädbeklädd våtmark. Förstudien innehåller också en platsanalys samt en analys av Kyrkparken i Järfälla kommun vilken fungerar som inspirationsobjekt. I ett avsnitt om idé och visualisering sammanställs de viktigaste lärdomarna från förstudien i ett gestaltningsprogram. För att på ett lättillgängligt sätt visualisera detta program avslutas resultatdelen med perspektivistiska visionsbilder samt en växtlista. Avslutningsvis diskuteras resultat samt val av metod.