Food safety in the Swedish pork market - Johansson, Erik (2006)
Livsmedelssäkerhetssystem som kan garantera att maten är säker genom hela tillverkningsprocessen har blivit allt viktigare. Produktions- och tillverkningssystem blir allt komplexare, och slutkonsumentens är numera knappast inblandade i produktionen. Med ökad komplexitet och avstånd mellan olika led i förädlingen har kontrollsystem för livsmedelssäkerhet utvecklats. Problemet med många födoämnesrelaterade sjukdomar är att de är svårupptäckta; ibland nästan omöjliga. Beroende på födoämnestyp varierar osäkerheten om en viss maträtt är säker. Detta har många orsaker. Många produkter har en komplex framställningsprocess. Alla led i tillverkningen fram tills vi har slutprodukterna på vår tallrik har bidragit till den slutliga kvaliteten. Fläsk/griskött är inget undantag.