Vingelsjuka - Torsson, Emeli (2010)
Vingelsjuka är en dödlig sjukdom som drabbar katter och ger symtom från nervsystemet så som beteendeförändringar och ataxi framför allt i bakbenen. Orsaken bakom vingelsjuka visades 1995 av svenska forskare vara bornavirus. Bornasjuka är i Centraleuropa endemiskt hos häst och får och har varit så i flera hundra år, det första fallet av vingelsjuka på katt beskrevs 1974 i Nordisk Veterinärmedicin. Det finns fortfarande mycket okunskap angående vingelsjuka, till exempel smittväg, inkubationstid och påverkan på immunförsvaret. Flera studier har gjorts för att hitta en eventuell reservoar och de som framstått som kandidater är bland annat sorkar och fåglar. Hur smittan sprids från dessa till katter är ännu oklart. Många olika djurarter har visat sig bära på antikroppar mot bornavirus, även människor har testat positivt för antikroppar. Hur bornavirus interagerar med katters immunförvar är mera utrett och bilden börjar nu klarna något. Katter utvecklar både ett cellmedierat och ett antikroppsmedierat immunförsvar och har visat sig kunna motarbeta infektionen bättre än till exempel hästar.